Tien landen lopen niet alleen een groot risico lopen op overstromingen, stormen of droogte, maar zijn daar ook nog eens erg slecht op voorbereid door bijvoorbeeld ziekte of conflicten. Het International Rescue Committee (IRC) en het World Resource Institute (WRI) stelden een lijst op met de landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatrampen.
Het Westen bestookt Rusland met strenge sancties en steunt Oekraïne volop met massale wapenleveringen. Maar die kordate aanpak steekt fel af tegen de lakse reactie op mensenrechtenschendingen elders in de wereld, stelt Amnesty international.
Klimaatomstandigheden die de koffieoogsten negatief beïnvloeden, komen de laatste veertig jaar steeds vaker voor. Dat zet ons kopje koffie behoorlijk onder druk, stellen Australische onderzoekers.
De Karoo-woestijn in Zuid-Afrika wordt samen met Australië de thuis van de Square Kilometre Array, de grootste radiotelescoop ter wereld. Afrikaanse astronomen beleven een “gouden eeuw”.
Ethiopië maakt momenteel de ergste droogte mee in veertig jaar tijd en geweld heeft hele delen van het land in de tang. Kinderen zijn het grootste slachtoffer van de situatie. Zij kunnen niet naar school en zien zo hun toekomst in rook opgaan.
De schoolsluitingen door de pandemie hebben de sociale en emotionele ontwikkeling van 's werelds armste kinderen onderbroken, stelt onderzoek in Ethiopië. Ze spraken na de pandemie minder zelfverzekerd met anderen en vonden het moeilijker om vrienden te maken.
Wat klimaatimpact betreft, zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij de minst benijdenswaardige regio’s op aarde. De waterschaarste is er historisch hoog en zomers van 54 graden Celsius zijn geen uitzondering. “Op COP27 praten ze over de toestanden, de mensen die hier wonen moeten er elke dag mee leven”, zegt wateringenieur Maha Rashid.
Plannen rond schone energie kunnen niet zomaar voor Afrika als blok geformuleerd worden, stelt een studie in Nature. Afrikaanse landen hebben onderling sterk verschillende energiebehoeften, en dat vraagt een landspecifieke benadering, zeggen de onderzoekers.
Sinds de start van het graanakkoord met Rusland zijn al 240 schepen kunnen vertrekken uit Oekraïense havens, met 5,4 miljoen ton graan. Daardoor neemt het vertrouwen in de scheepvaartsector toe, zeggen de VN.