Nieuwsagentschap

Eén boswachter waakt over 400.000 hectare Peruaans regenwoud

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

OCEANEN

Vorig jaar sloeg een piek in de oceaantemperaturen wetenschappers overal ter wereld met verstomming. Wat zijn de oorzaken van die plotse stijging en wat zijn de gevolgen? Zes Australische oceaan- en klimaatwetenschappers lijsten op wat we nu al weten.

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

TROPISCHE ZIEKTEN

Mocht je 'dengue' opzoeken in oude naslagwerken of schoolboeken, zul je het waarschijnlijk zien aangemerkt als een ziekte die voorkomt in tropische en subtropische gebieden. De realiteit vandaag is dat dengue steeds meer een endemische ziekte wordt in Europa.

GEZONDHEID

Dit jaar zijn er tot november al meer gevallen van dengue geregistreerd dan in de afgelopen vijf jaren. Extreem weer en de klimaatverandering spelen de muggen die de ziekte verspreiden in de kaart. 

BIODIVERSITEIT

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.

HANDEL IN MINERALEN

De wereldwijde nood aan schone energie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan mineralen die nodig zijn voor het maken van zonnepanelen en batterijen.

OOST-AFRIKA

Oost-Afrika zal steeds vaker het toneel worden van weerextremen die gelijktijdig plaatsvinden. Tropische cyclonen zullen dus samenvallen met hittegolven of droogtes zullen in dezelfde periode plaatsvinden als overstromingen. "Die combinaties kunnen tegen het einde van de eeuw tot meer dan negen keer vaker voorkomen”, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

DIERENWERELD

Bonobo’s staan bekend als “de hippies onder de apen”: ze helpen ook apen die niet tot hun troep behoren, hebben seks voor het plezier en zouden vreedzamer zijn dan hun oorlogszuchtige verwant, de chimpansee. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat deze bedreigde mensaap een pak agressiever is dan eerder gedacht.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo