Nieuwsagentschap

173

KINDERRECHTEN

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

TROPISCHE ZIEKTEN

Mocht je 'dengue' opzoeken in oude naslagwerken of schoolboeken, zul je het waarschijnlijk zien aangemerkt als een ziekte die voorkomt in tropische en subtropische gebieden. De realiteit vandaag is dat dengue steeds meer een endemische ziekte wordt in Europa.

GEZONDHEID

Dit jaar zijn er tot november al meer gevallen van dengue geregistreerd dan in de afgelopen vijf jaren. Extreem weer en de klimaatverandering spelen de muggen die de ziekte verspreiden in de kaart. 

RIVIEREN

Elf Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen gaan samen zes soorten rivierdolfijnen voor uitsterven behoeden. Dat zijn ze overeengekomen in een “historische verklaring”.

LATIJNS-AMERIKA

Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”

TRANSITIE

Volgens nieuw onderzoek overdrijven de meeste CO2-compensatieprogramma’s in hoeverre ze bomen planten of ontbossing voorkomen. Dat zet het systeem van de populaire “koolstofkredieten”, die door bedrijven worden gebruikt om hun uitstoot te compenseren, zwaar onder druk: bijna 70 procent van de onderzochte certificaten verminderde geen enkele uitstoot.

AMAZONEWOUD

De ontbossing in het Amazonewoud is in vergelijking met juli vorig jaar meer dan 60 procent gedaald. Dat zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu in de Britse krant The Guardian.

DENGUE

Meer dan drie miljoen gevallen van dengue zijn dit jaar al gerapporteerd in Latijns-Amerika. Dat is nu al meer dan het wereldwijde totaal van vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Vooral in Brazilië komt de mug die de soms dodelijke ziekte overdraagt steeds vaker voor.

AMAZONE

De bedreigde Orinocodolfijn in het Amazone krijgt niet alleen te maken met visserij, maar ook met de bouw van dammen en baggerwerken. Dat blijkt uit een Britse studie die de verschillende dieren volgde met satellietzenders.

VLUCHTELINGEN

In 2022 zijn opnieuw meer mensen op de vlucht geslagen, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN. De oorlog in Oekraïne, extreem weer en toenemende conflicten in de wereld zijn daarvoor de belangrijkste oorzaken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo