De dikte van de ijskap op Antarctica werd steevast overschat door eerder onderzoek, blijkt uit een nieuwe studie door de Ohio State University.
Dodelijke organismen die ‘ontwaken’ uit het ijs en dood en vernieling zaaien onder mensen: in science fiction liggen dergelijke verhalen voor het rapen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt het risico reëel, en we zijn er best op voorbereid, schrijven wetenschappers Corey Bradshaw en Giovanni Strona.
De diepzeestromingen rond het Antarctische continent tonen tekenen van vertraging, stelt onderzoek in Nature. Een totale ineenstorting zou enorme, wereldwijde gevolgen hebben voor de oceanen en het klimaat.
Het zee-ijs op Antarctica mat op 21 februari amper 1,79 miljoen vierkante kilometer - het laagste cijfer sinds de start van de metingen.
In een baanbrekende ontwikkeling hebben onderzoekers een micro-organisme dat in het water leeft zodanig genetisch gewijzigd dat het in staat is om polyethyleentereftalaat, oftewel PET, af te breken.
Een gezonde levensstijl vermindert het risico op depressie aanzienlijk, nog meer dan den invloed van genetische factoren. Dat is de conclusie van een nieuwe studie in Nature.
Sommige spelers in de verpakkingsindustrie hebben intensief gelobbyd om papieren verpakkingen te promoten als een duurzaam alternatief voor plastic, terwijl dat in werkelijkheid een “valse oplossing” is voor Europa’s afvalcrisis. Dat staat in een nieuw rapport van een coalitie van ngo’s.
Groot-Brittannië treedt opnieuw toe tot Horizon Europe, het wetenschappelijke initiatief van de Europese Unie, en ruimtevaartprogramma Copernicus. Daarmee krabbelt het land terug van de harde Brexit onder Boris Johnson, tot grote vreugde van Britse wetenschappers.