Nieuwsagentschap

Opnieuw steenkoolproject geannuleerd in de Balkan

ENERGIE
Alle nieuws

Meer nieuws

LUCHTVERVUILING

Steenkoolcentrales in de Balkan houden zich niet aan de wettelijke limieten voor luchtvervuiling en hebben zo op drie jaar tijd 12.000 overlijdens veroorzaakt, waarvan minstens de helft in de EU. “In 2020 was de uitstoot van schadelijk zwaveldioxide van 18 kolencentrales in de regio tweeënhalf keer zo hoog als alle 221 kolencentrales in de EU samen”, stelt een nieuw rapport.

CORONACRISIS

Een online leerprogramma voor vluchtelingenkinderen wordt versneld doorgevoerd en uitgebreid naar kwetsbare kinderen in landen die in lockdown zijn. 6,5 miljoen kinderen uit Oost-Timor, Oekraïne en Kosovo gaan er als eerste mee aan de slag.

BALKAN/EU

Anti-Europese gevoelens zitten in de lift in verschillende Balkanlanden, die een toetreding tot de Europese Unie jarenlang bovenaan hun politieke lijstje staan hadden. De aanhoudende economische malaise, falende strijd tegen de corruptie en een politieke impasse liggen aan de basis.

KOSOVO

Hoe komen de Kosovaarse premier Hasim Thaci en veel andere politici in de piepjonge staat aan de luxueuze villa's waarin ze wonen? De vraag doet de ronde op het internet, ongrijpbaar voor de beleidsmakers die de traditionele media in Kosovo aan de leiband doen lopen. Websites en blogs over politiek en corruptie blijken erg populair in de aanloop naar de verkiezingen van 12 december.

KLIMAAT

Europese steden grijpen steeds vaker naar natuurlijke oplossingen om zich te wapenen tegen de klimaatverandering, zegt het Europese Milieuagentschap (EEA). Negen op de tien stadsbesturen zetten in op bomen, groendaken en waterpartijen als buffer tegen overstromingen en hitte.

INHEEMSE VOLKEREN

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-stam op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.

ONDERWIJS

Na de pandemie moeten opnieuw verschillende landen in Azië en Afrika de scholen sluiten. De oorzaak is dit keer extreme hitte, die onderwijs onmogelijk maakt.

KLIMAATTOP

VN-klimaatbaas Simon Stiell hoopt dat de volgende klimaattoppen het met veel minder bezoekers kunnen stellen. De laatste top in Dubai was een recordeditie met bijna 84.000 deelnemers.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo