Nieuwsagentschap

Kosovo 2.0 omzeilt zelfcensuur Kosovaarse media

KOSOVO
Alle nieuws

Meer nieuws

LUCHTVERVUILING

Steenkoolcentrales in de Balkan houden zich niet aan de wettelijke limieten voor luchtvervuiling en hebben zo op drie jaar tijd 12.000 overlijdens veroorzaakt, waarvan minstens de helft in de EU. “In 2020 was de uitstoot van schadelijk zwaveldioxide van 18 kolencentrales in de regio tweeënhalf keer zo hoog als alle 221 kolencentrales in de EU samen”, stelt een nieuw rapport.

CORONACRISIS

Een online leerprogramma voor vluchtelingenkinderen wordt versneld doorgevoerd en uitgebreid naar kwetsbare kinderen in landen die in lockdown zijn. 6,5 miljoen kinderen uit Oost-Timor, Oekraïne en Kosovo gaan er als eerste mee aan de slag.

ENERGIE

Stroomproducent ContourGlobal ziet af van de bouw van een steenkoolcentrale van 500 megawatt in Kosovo. Het is al het derde steenkoolproject in de regio dat is geannuleerd in amper zes maanden tijd.

BALKAN/EU

Anti-Europese gevoelens zitten in de lift in verschillende Balkanlanden, die een toetreding tot de Europese Unie jarenlang bovenaan hun politieke lijstje staan hadden. De aanhoudende economische malaise, falende strijd tegen de corruptie en een politieke impasse liggen aan de basis.

MENTAAL WELZIJN

Boze gedachten doe je verdwijnen door ze op te schrijven en het papiertje vervolgens weg te gooien. Het lijkt misschien te eenvoudig om waar te zijn, maar toch blijkt uit Japans onderzoek dat het een bijzonder effectieve methode is om woede te beheersen.

GELUK

Stel de vraag waar mensen zichzelf zien staan op de 'geluksladder’ en je krijgt als resultaat een overzicht van landen waar mensen zich het meest gelukkig voelen. Nieuw onderzoek aan de universiteit van Lund in Zweden suggereert echter dat de meting die aan de basis ligt van het fameuze World Happiness Report misschien niet de hele waarheid over geluk vertelt.

GAZA

Het Operaplein in Antwerpen kleurt vandaag rood van de klaprozen: een gezamenlijke actie waarmee humanitaire organisaties een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza eisen.

STRESS

Stress tast niet enkel onze gezondheid aan, maar heeft ook een invloed die verder gaat dan het individu, zegt nieuw onderzoek in Science. De toename van stress in de samenleving kan uiteindelijk ook de gezondheid van de hele planeet aantasten.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo