Nieuwsagentschap

Veel eilanden mogelijk al rond 2050 onbewoonbaar

ZEESPIEGELSTIJGING
Alle nieuws

Meer nieuws

VOGELSOORTEN

De mens heeft zo’n 1400 vogelsoorten uitgeroeid – of twee keer zoveel als tot nog toe werd aangenomen, stelt nieuw Brits onderzoek. Dat heeft grote gevolgen voor veel andere soorten.

KLIMAATMIGRATIE

Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.

INNOVATIE

Covid-19 en de sluiting van grenzen had enorme gevolgen voor landen die economisch sterk leunen op toerisme en voedselimport. De Cookeilanden zetten nu in op een toekomst waarin slimme landbouwtechnologie, zoals hydrocultuur op zonne-energie, een cruciale plaats krijgt.

KLIMAAT

Zes eilandstaten in de Pacifische Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe kolenmijnen. Het gaat om de Cookeilanden, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu.

KLIMAAT

Ook in meren kunnen zich tsunami’s voordoen, al was dat tot nu vooral het geval in afgelegen, bergachtige gebieden. Volgens geologisch onderzoek is het echter slechts een kwestie van tijd voor ook meren in bevolkt gebied aan de beurt zijn.

PLASTICVERVUILING

De hoop op een nieuw wereldwijd verdrag dat de sterk groeiende productie van plastic aan banden legt, is vervlogen. Onderhandelaars gingen het onderwerp uit de weg tijdens een belangrijke VN-top in Ottawa vorige week.

VLAANDEREN-MAROKKO

Vlaanderen en Marokko gaan samenwerken rond de uitbouw van groene jobs in schone energie, duurzaam afval- en waterbeheer. Daartoe werd een gezamenlijk vijfjarenplan ondertekend. Vlaanderen maakt een budget vrij van 25 miljoen euro.

GROOT-BRITTANNIE

Brits premier Rishi Sunak wil olie- en gasexploratie toelaten op locaties die eigenlijk al waren toegewezen aan offshore windenergieprojecten. “Een politiek spel met het klimaat”, zeggen critici in het Britse dagblad The Guardian.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo