Als we de hoeveelheid suiker in ons dieet terugschroeven, kunnen we met het ontstane ‘overschot’ eiwitten aanmaken als vleesvervanger. Een win-win voor onze gezondheid en het milieu dus, schrijven hoogleraar Paul Behrens (Universiteit van Oxford) en onderzoeker Alon Shepon (Universiteit van Tel Aviv).
Braziliaanse onderzoekers hebben een nieuwe tool ontwikkeld om te achterhalen waar illegaal gekapt hout precies vandaan komt. Met chemische analyse kunnen ze bepalen in welke bodem de boom zijn wortels had
In Italië werden recent enkele sterfgevallen toegeschreven aan een beet van de mediterrane vioolspin. Moeten we ons op reis naar de Middellandse Zee zorgen maken? Helemaal niet, schrijft Rick Visser, hoogleraar Biologie aan de Universiteit van Málaga.
Maandag start de VN-biodiversiteitstop of COP16 in Colombia met als doel de snelle vernietiging van de natuur wereldwijd een halt toe te roepen. Daarin spelen zeventien 'megadiverse' landen een sleutelrol. Maar ook bedrijven moeten nu vol aan de bak.
Dit jaar is hitterecord na hitterecord verbroken. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus doet dit vermoeden dat 2024 het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen.
De metafoor van het 'tipping point' of 'kantelpunt' is contraproductief in de context van de klimaatopwarming, argumenteert een groep wetenschappers in Nature. Het concept kan mensen in verwarring brengen en actie in de weg staan, denken de onderzoekers.
Tussen 2013 en 2023 zijn in het Congobekken maar liefst 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds, dat werk samenbrengt van honderden wetenschappers.
Een vaccin dat het immuunsysteem versterkt zou een grote stap voorwaarts zijn in de behandeling van hiv-patiënten en hun afhankelijkheid van antiretrovirale therapieën sterk verminderen. Belgische onderzoekers lijken nu zo’n vaccin te hebben ontwikkeld.