De kleinste eilanden in grootste oceaan trekken aan de bel: als we onze klimaatambities niet nakomen, zal het leven op de archipels in de Stille Oceaan onhoudbaar worden. Ze vrezen voor zowel een ecologische als een financiële crisis, vanwege de sterke afhankelijkheid van de visserij.
Volgens het internationale recht komen door klimaatverandering ontheemde mensen momenteel niet in aanmerking voor bescherming. Dat moet dringend veranderen, zeggen experts.
De strijd tegen de klimaatcrisis wordt wereldwijd steeds vaker voor rechtbanken gevoerd. Activisten en milieuorganisaties proberen verschillende strategieën, met wisselend succes.
Bijna tien jaar van relatieve rust en stabiliteit mogen de Pacifische Eilanden niet zelfvoldaan maken, waarschuwen experts. De ongelijkheid, werkloosheid en landdisputen zijn er nooit aangepakt.
Sinds president Saïed in 2019 aan de macht kwam, is de vrijheid van meningsuiting in Tunesië steeds verder ingeperkt. De vrije media-instellingen die ontstonden na de Arabische lente zijn intussen gemuilkorfd en kritische onderzoeksjournalisten worden als staatsvijanden bestempeld.
Herhaaldelijk naar foto’s van eten kijken kan de honger stillen, blijkt uit Deens onderzoek. De wetenschappers hopen dat het tot nieuwe methoden kan leiden in de strijd tegen overgewicht.
Wetenschappers in India roepen de regering op om de leerstof over de evolutietheorie terug in ere te herstellen. Darwins theorie was tijdens de covid-19-periode uit de schoolboeken verwijderd, naar verluidt om scholieren te ontlasten tijdens de pandemie.
Journalistiek wordt wereldwijd bedreigd door de opmars van fake news, blijkt uit de 21e editie van de World Press Freedom Index, die jaarlijks wordt samengesteld door Reporters Without Borders (RSF). België zakt 8 plaatsen in de rangschikking.