Nieuwsagentschap

224

KLIMAATTOP DUBAI

Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?

KLIMAATTOP DUBAI

Transgenders en non-binaire personen blijven weg van de VN-klimaattop in Dubai. Na de verhalen van eerdere problemen op de luchthaven, vrezen ze opgepakt en gedeporteerd te worden.

KLIMAATMIGRATIE

Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.

FUKUSHIMA

Op zaterdag hebben honderden Zuid-Koreanen in de hoofdstad Seoul betoogd tegen plannen van Japan. Het Zuid-Koreaans buurland kondigde vorige week namelijk aan dat het zal beginnen “behandeld” radioactief water te lozen in de Stille Oceaan. 

TOERISME

Toeristen trekken naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een game changer, schrijven experten Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.

KLIMAAT

De kleinste eilanden in grootste oceaan trekken aan de bel: als we onze klimaatambities niet nakomen, zal het leven op de archipels in de Stille Oceaan onhoudbaar worden. Ze vrezen voor zowel een ecologische als een financiële crisis, vanwege de sterke afhankelijkheid van de visserij.

KLIMAATTOP GLASGOW

De klimaattop in Glasgow is al bijna een dag overtijd, en op zaterdag werd ook een plenaire vergadering minstens urenlang uitgesteld om meer overeenstemming te bereiken. Waarom wordt er maar geen akkoord bereikt? 

KLIMAATVERANDERING

Sommige eilandstaten in de Pacific zullen lang voordat ze “verdwijnen” door zeespiegelstijging onbewoonbaar worden, zegt Andrew Jones, expert bij de Pacifische Gemeenschap (SPC). Het meest kwetsbaar zijn atol-naties zoals de Malediven, Marshalleilanden, Kiribati en Tuvalu.

KLIMAATTOP MADRID

Natuurrampen als gevolg van de klimaatverandering waren het voorbije decennium de belangrijkste reden voor mensen om hun huis te ontvluchten. Elk jaar werden 20 miljoen mensen op die manier dakloos, blijkt uit cijfers van Oxfam.

KLIMAAT

De Pacifische eilandstaat Tuvalu, waarvan het voortbestaan in gevaar zou zijn door de zeespiegelstijging, is in de afgelopen veertig jaar juist groter geworden. Dat stellen Australische onderzoekers die satellietbeelden en luchtfoto's van de eilanden bestudeerden.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo