Tegen het midden van deze eeuw zullen vissers gemiddeld 10 procent minder vis vangen. De hoge uitstoot van broeikasgassen is de boosdoener, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Tegen het einde van de eeuw loopt dat voor meer dan veertig landen al op tot 30 procent.
Landen moeten meer doen dan hun toezeggingen onder het Klimaatakkoord van Parijs om de oceanen te beschermen tegen de impact van de uitstoot van broeikasgassen, oordeelt het Internationaal Zeerechttribunaal.
Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?
Transgenders en non-binaire personen blijven weg van de VN-klimaattop in Dubai. Na de verhalen van eerdere problemen op de luchthaven, vrezen ze opgepakt en gedeporteerd te worden.
Australië heeft een verdrag getekend met het eilandstaatje Tuvalu om klimaatvluchtelingen op te vangen. Dat is een mijlpaal, schrijft Jane McAdam, aan de Universiteit van Oxford. Het kan een begin zijn van bredere akkoorden in de regio.
Op zaterdag hebben honderden Zuid-Koreanen in de hoofdstad Seoul betoogd tegen plannen van Japan. Het Zuid-Koreaans buurland kondigde vorige week namelijk aan dat het zal beginnen “behandeld” radioactief water te lozen in de Stille Oceaan.
Toeristen trekken naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een game changer, schrijven experten Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.
De kleinste eilanden in grootste oceaan trekken aan de bel: als we onze klimaatambities niet nakomen, zal het leven op de archipels in de Stille Oceaan onhoudbaar worden. Ze vrezen voor zowel een ecologische als een financiële crisis, vanwege de sterke afhankelijkheid van de visserij.
De klimaattop in Glasgow is al bijna een dag overtijd, en op zaterdag werd ook een plenaire vergadering minstens urenlang uitgesteld om meer overeenstemming te bereiken. Waarom wordt er maar geen akkoord bereikt?
Sommige eilandstaten in de Pacific zullen lang voordat ze “verdwijnen” door zeespiegelstijging onbewoonbaar worden, zegt Andrew Jones, expert bij de Pacifische Gemeenschap (SPC). Het meest kwetsbaar zijn atol-naties zoals de Malediven, Marshalleilanden, Kiribati en Tuvalu.