Nieuwsagentschap

119

TOERISME

Toeristen trekken naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een game changer, schrijven experten Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.

KLIMAAT

De kleinste eilanden in grootste oceaan trekken aan de bel: als we onze klimaatambities niet nakomen, zal het leven op de archipels in de Stille Oceaan onhoudbaar worden. Ze vrezen voor zowel een ecologische als een financiële crisis, vanwege de sterke afhankelijkheid van de visserij.

KLIMAATMIGRATIE

Volgens het internationale recht komen door klimaatverandering ontheemde mensen momenteel niet in aanmerking voor bescherming. Dat moet dringend veranderen, zeggen experts. 

KLIMAAT

De strijd tegen de klimaatcrisis wordt wereldwijd steeds vaker voor rechtbanken gevoerd. Activisten en milieuorganisaties proberen verschillende strategieën, met wisselend succes.

KLIMAATVERANDERING

Sommige eilandstaten in de Pacific zullen lang voordat ze “verdwijnen” door zeespiegelstijging onbewoonbaar worden, zegt Andrew Jones, expert bij de Pacifische Gemeenschap (SPC). Het meest kwetsbaar zijn atol-naties zoals de Malediven, Marshalleilanden, Kiribati en Tuvalu.

PACIFIC

Bijna tien jaar van relatieve rust en stabiliteit mogen de Pacifische Eilanden niet zelfvoldaan maken, waarschuwen experts. De ongelijkheid, werkloosheid en landdisputen zijn er nooit aangepakt.

KLIMAAT

Als Australië en Nieuw-Zeeland niet bereid zijn hun klimaatdoelen aan te scherpen, zullen de kleine eilandstaten in de Pacific hen wellicht te vragen te vertrekken van het Pacific Islands Forum (PIF) dat vandaag begint in Port Moresby, de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea.

KLIMAAT

Zes eilandstaten in de Pacifische Oceaan die zeer kwetsbaar zijn voor de klimaatverandering, roepen op tot een wereldwijd moratorium op nieuwe kolenmijnen. Het gaat om de Cookeilanden, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu.

KLIMAATVERANDERING

Er moet een wereldwijd moratorium komen op de bouw of vernieuwing van kolenmijnen. Dat heeft president Anote Tong van het eilandstaatje Kiribati gevraagd in een brief op de vooravond van een VN-top volgende maand.

MILIEU

Leiders van de eilanden in de Pacifische Oceaan doen na de verwoestende cycloon Pam opnieuw een oproep om werk te maken van de wereldwijde klimaatfinanciering. Pam trof deze maand vier eilandstaten, waaronder Vanuatu.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo