De tien duurste klimaatrampen dit jaar hebben samen meer dan 230 miljard dollar aan schade veroorzaakt. En dat zijn enkel de verzekerde verliezen: de werkelijke tol aan schade en mensenlevens ligt nog veel hoger.
In de meeste Afrikaanse vluchtelingenkampen wordt energie opgewekt door dieselgeneratoren, aangevuld met lampen op zonne-energie. Voor veel bewoners die vaak jaren in zulke kampen wonen, is de energiebehoefte echter groter dan dat. ‘Mini-grids’ - stroomnetten in het klein - kunnen dan een oplossing zijn.
India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Vorig jaar stonden rivieren wereldwijd op hun laagste punt in meer dan drie decennia. Het is maar een van de vele tekenen van de klimaatverandering, zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
Oorlogen en aanvallen op burgers zullen de komende twee jaar naar schatting 6,7 miljoen mensen uit hun huizen verdrijven, volgens prognoses op basis van artificiële intelligentie. Tegelijk is er steeds minder geld om aan de groeiende humanitaire noden te voldoen.
De wolvenpopulaties in Europa zijn in tien jaar tijd met bijna 60 procent gegroeid, blijkt uit nieuwe cijfers. De impact op de veeteelt blijft relatief klein.
De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. “De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.”
De Verenigde Naties erkennen werkgelegenheid in de toeristische sector als een officiële indicator voor duurzame ontwikkeling.