Nieuwsagentschap

Historische droogte in Somalië: meer dan miljoen zal migreren

SOMALIË
Alle nieuws

Meer nieuws

GENOCIDE

In Darfoer vinden opnieuw wreedheden plaats die doen denken aan de massale gruweldaden in 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit. Wat dan met de internationale doctrine “verantwoordelijkheid om te beschermen”, vraagt adjunct-hoogleraar Genocidestudies Mike Brand zich af.

ELEKTRIFICATIE

De wereldwijde toegang tot elektriciteit is er dit jaar licht op vooruitgegaan. Dat zeggen de voorlopige cijfers van het Internationaal Energieagentschap voor 2023. In landen als Bangladesh en Cambodja kunnen steeds meer mensen ’s avonds het licht aansteken.

KLIMAATVERANDERING

Een nieuw Oxfam-rapport merkt op dat rijke landen minder dan 5 procent van de 53,3 miljard dollar betaalden die Oost-Afrika nodig heeft om de klimaatcrisis aan te pakken. De uitstoot van de grootste economieën is sinds 1850 nochtans 850 keer groter geweest dan landen als Kenia, Ethiopië, Somalië en Zuid-Soedan samen.

ENERGIE

In Afrika staan er verschillende bouwprojecten voor waterkrachtcentrales op de planning of in de steigers. Maar de bouw van nieuwe stuwdammen is niet de oplossing voor het Afrikaanse energievraagstuk. Dat stelt een nieuwe studie waarbij onder meer de Belgische klimaatwetenschapper Wim Thiery betrokken is.

KLIMAATVERANDERING

De Noorse toendra rekent op strenge winters en temperaturen die met gemak tientallen graden onder het vriespunt gaan. De temperatuurschommelingen van de laatste jaren blijken een groot probleem voor de rendierpopulaties in Noorwegen én voor de mensen die er afhankelijk van zijn. “We kunnen niet meer vertrouwen op de natuur”.

BIODIVERSITEIT

De felle verlichting in steden veroorzaakt mogelijk een evolutionaire aanpassing bij zangvogels, stelt nieuw onderzoek. De dieren blijken steeds kleinere ogen te hebben.

EGYPTE

De snelle bevolkingsgroei zet de ontwikkelingsdoelen van Egypte onder druk. Gezinsplanning en de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen zijn de sleutel tot een duurzame oplossing, zeggen experten.

GEZONDHEID

Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo