Het gevoel dat vaccinatie geen prioriteit is, wantrouwen tegenover een “buitenlands medicijn” en de dreiging van aanslagen: het zijn maar enkele van de uitdagingen waarmee gezondheidswerkers te maken krijgen nu ze miljoenen mensen in Afrikaanse conflictgebieden willen vaccineren.
VN-organisatie Unicef stuurt extra medische teams naar het oosten van de Democratische Republiek Congo na de dood van een 42-jarige vrouw. De vrouw stierf vorige week aan de gevolgen van ebola.
Het VN-vluchtelingenagentschap (Unhcr) heeft vorig jaar het laagste aantal mensen hervestigd in twee decennia tijd. De coronacrisis heeft veel geplande vertrekken vertraagd en landen hanteerden lagere quota om vluchtelingen op te vangen.
Vertragingen in de toeleveringsketen veroorzaken tekorten in de voorraad gratis vaccins tegen het dodelijke ebolavirus. Onderzoekers roepen op om de voorraden sneller aan te vullen, maar vrezen dat de vertragingen tot drie jaar kunnen oplopen.
Activisten in Myanmar vragen de internationale gemeenschap om hulp nu veiligheidstroepen die loyaal zijn aan het leger gewelddadiger worden. De protestbeweging wil voorgoed een einde aan de militaire coups.
Vorig jaar hebben net geen dertig landen samen minstens 155 keer de toegang tot het internet afgesloten of beperkt. Het belette miljoenen mensen om te werken, te studeren of te communiceren.
Lidstaten van de G7, de ‘club van rijke landen’, moeten ijveren voor een stop op steenkoolgebruik nog voor 2030. Dat is zegt VN-secretaris-generaal António Guterres.
Tien jaar van systematische aanvallen op ziekenhuizen en gezondheidscentra in Syrië hebben een vernietigende impact gehad op de gezondheidszorg en op het vermogen om te reageren op de COVID-19-pandemie. Dat blijkt uit een rapport door het International Rescue Committee.