Nieuwsagentschap

Afrikaanse gletsjers bijna helemaal verdwenen

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

GEZONDHEID

Terwijl de oorlog de bevolking blijft teisteren, is nu ook een variant van het poliovirus is aangetroffen in stalen van rioolwater in Gaza. Michael Toole, professor Internationale Geneeskunde aan het Burnet Institute in Australië schetst het belang van die ontdekking.

HIV/AIDS

Afrika heeft behoorlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van hiv-infecties en aids bij kinderen. Maar om aids bij deze jonge doelgroep tegen 2030 ook echt te beëindigen, moeten maatregelen in sommige landen nog opgeschaald worden.

VERVUILING

Zakjes, folies en ander plastic verpakkingsmateriaal dat niet biologisch afbreekbaar is, mag binnenkort niet meer gebruikt worden in de Congolese stad Goma.   

ONDERWIJS

In 2022 en 2023 waren er zesduizend aanvallen op het onderwijs, een stijging met bijna 20 procent tegenover de twee jaar ervoor. Ruim tienduizend studenten, leerkrachten en academici raakten daarbij gewond of gedood.

WETENSCHAP

Blozen: Charles Darwin noemde het 'de meest bijzondere en meest menselijke van alle uitdrukkingen'. Maar waarom blozen we, en wat zijn de onderliggende mechanismen? Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam onderzochten het op een opvallende manier: met karaoke.

ANTIBIOTICA

Een antibioticakuur op jonge leeftijd kan het lichaam gevoeliger maken voor astma en allergieën later in het leven, blijkt uit nieuw onderzoek. Het effect is waarschijnlijk te voorkomen met een eenvoudige hulpstof.

KLIMAAT

Wanneer de ijskappen op aarde smelten, verandert ook de manier waarop de planeet draait. Zwitsers onderzoek toont aan dat daarmee ook de dagen iets langer worden.

BESTUIVERS

De teloorgang van bijen en andere nuttige insecten heeft te maken met vervuilende stoffen in de lucht, stelt onderzoek in Nature. De vervuiling hindert de capaciteit van de dieren om voedsel te zoeken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo