De protesten in Iran in de nasleep van de dood van Mahsa Amini zijn grotendeels weggeëbd, maar de frustraties blijven hoog. Ook veel minderheden in Iran eisen hun basisrechten op, maar worden vooralsnog niet gehoord. “Het zal nog even duren eer de Perzen begrijpen dat ze met ons aan tafel moeten gaan zitten om een beweging op te richten die kans heeft op succes”.
Volgens Paulo Pinheiro, hoofd van de VN-Onderzoekscommissie over Syrië, vinden er opnieuw hevige gevechten plaats in het land, met vooral burgers die het gelag betalen.
Terwijl Israël zich voorbereidt op een grootschalige militaire operatie in Gaza tegen Hamas, zijn de risico's van een escalerend regionaal conflict groot.
In en rond Idlib, een enclave in het noordwesten van Syrië, worden sinds afgelopen donderdag luchtbombardementen uitgevoerd door Russische vliegtuigen en artillerie van het regime. Waarnemers en bewoners vrezen een groot offensief om anti-overheidsgroepen in het gebied uit te schakelen.
Duizenden Palestijnen die in Israël werkten zijn sinds de start van de oorlog in Gaza hun baan verloren. Israëlische bedrijven willen dat de regering dat gat opvult met werknemers uit landen als India en Sri Lanka, maar dat kan op lange termijn de druppel zijn voor de al breekbare Palestijnse economie.
Dit jaar zijn er tot november al meer gevallen van dengue geregistreerd dan in de afgelopen vijf jaren. Extreem weer en de klimaatverandering spelen de muggen die de ziekte verspreiden in de kaart.
Wie een veganistisch dieet volgt merkt al na enkele weken een verbetering van de cardiovasculaire gezondheid. Dat blijkt uit een Stanford-experiment met 22 identieke tweelingen.
Sinds de Israëlische bombardementen en blokkade is er in de Gazastrook een nijpend tekort aan alles, van medicijnen, dekens, eten en drinken, tot brandstof. De Rafah-grens tussen Egypte en de Gazastrook is de enige plek waar de broodnodige hulpgoederen voor Palestijnen naar binnen kunnen.