Oorlogen en aanvallen op burgers zullen de komende twee jaar naar schatting 6,7 miljoen mensen uit hun huizen verdrijven, volgens prognoses op basis van artificiële intelligentie. Tegelijk is er steeds minder geld om aan de groeiende humanitaire noden te voldoen.
Geweld laat nog generaties lang sporen na in de genen. Dat hebben onderzoekers vastgesteld bij de nakomelingen van Syrische vluchtelingen in Jordanië.
De wereldwijde CO2-uitstoot door de luchtvaart is in 2023 met 1 procent gestegen. De reden: de langere routes die vliegtuigen moesten nemen om het Russische luchtruim te vermijden.
Verwoeste huizen en het ontbreken van essentiële voorzieningen zijn de belangrijkste obstakels voor gevluchte Syriërs om, na de val van Assad, terug te keren naar hun thuisland. Dat stelt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) vast na onderzoek in het land.
Opnieuw kaapt Finland de eerste plaats weg als gelukkigste land ter wereld, maar de top tien kent ook enkele opvallende nieuwkomers. België stijgt in de ranking, terwijl de Verenigde Staten verder naar beneden tuimelen. “Geluk gaat niet enkel over rijkdom of groei - het gaat over verbondenheid en vertrouwen kunnen voelen in de steun van je medemens.”
De menselijke invloed op het weer heeft vorig jaar een reeks nieuwe hoogtepunten bereikt, volgens het jaarrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Sommige van de gevolgen leiden tot enorme economische en sociale omwentelingen, stelt het rapport, maar er is ook hoop.
Polen, Litouwen, Letland en Estland kondigen aan dat ze zich willen terugtrekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. “Een schrijnende minachting voor menselijk lijden”, zegt Handicap International.
Angst voor een overstroming in de eigen regio is reëel voor meer dan één op de vier Vlamingen, blijkt uit een enquête door de ngo Join For Water in aanloop naar Wereldwaterdag (zaterdag). Vlamingen gaan ook steeds bewuster om met water.