De Nederlandse elektriciteitsproductie komt nu voor bijna de helft uit hernieuwbare energiebronnen. Terwijl zon en wind in de lift zitten, daalt de productie uit gas en steenkool.
De zomercampage ‘Niet meppen, wel appen’ heeft anderhalf miljoen waarnemingen van insecten in Vlaanderen opgeleverd. “Een massa insecten, maar toch zien we bij veel soorten een achteruitgang”, concludeert Natuurpunt.
De schadelijke stof glyfosaat en reststoffen ervan zijn teruggevonden in oppervlaktewateren in elf van de twaalf onderzochte Europese landen, van België tot Bulgarije en van Polen tot Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van de ngo Pan Europe
Klimaatmodellen zijn er de voorbije decennia niet in geslaagd om de afname van het Antarctisch zee-ijs correct te voorspellen. Nochtans heeft die afname verstrekkende gevolgen voor het klimaat en het leven op aarde. Een groep wetenschappers legt uit waarom betere modellen en metingen in de toekomst cruciaal zullen blijken.
Regenwormen blijken een onderschatte rol te spelen in de mondiale voedselvoorziening. Ze dragen elk jaar bij aan de productie van 140 miljoen ton voedsel, stelt onderzoek in Nature.
Zes Portugese jongeren tussen 11 en 24 jaar worden morgen (woensdag) gehoord door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze klagen Europese regeringen aan voor de enorme bosbranden in Portugal in 2017. Ngo’s spreken van een historisch proces.
De hoop om ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden blijft leven, met dank aan het fenomenale succes van hernieuwbare energie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het internationaal Energieagentschap (IEA).