Nieuwsagentschap

Antarctische motor van oceaanstromingen sputtert

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATVERANDERING

Antarctica huisvest de grootste concentratie aan meteorieten ter wereld, die wetenschappers een schat aan informatie bieden over ons zonnestelsel. Deze kostbare stukken ruimtepuin verdwijnen echter aan sneltempo onder het ijsoppervlak door de opwarming van de aarde, stelt nieuw Belgisch-Zwitsers onderzoek in Nature.

VOGELGRIEP

Bij verschillende pinguïns op sub-Antarctische eilanden is vogelgriep vastgesteld. Onderzoekers maken zich zorgen voor de grote broedkolonies, maar voorlopig lijken de gevolgen beperkt.

MILIEU

De hele mensheid profiteert van Antarctica en de oceaan die het continent omringt, schrijven Natalie Stoeckl en Rachel Baird, hoogleraren aan de Universiteit van Tasmanië. Die voordelen zijn eigenlijk onbetaalbaar, maar een schatting van de economische waarde kan een goede motivatie zijn voor de bescherming van de ecosystemen.

IJSKAPPEN

Het maakt voor de West-Antarctische ijskap niet langer uit hoeveel fossiele brandstoffen we nog verbranden, stelt nieuw onderzoek van de British Antarctic Survey (BAS) in Nature Climate Change. Een aanzienlijk sneller afsmelten kan nu niet meer worden vermeden, en dat voorspelt weinig goeds voor kustgebieden.
 

KLIMAAT

Europese steden grijpen steeds vaker naar natuurlijke oplossingen om zich te wapenen tegen de klimaatverandering, zegt het Europese Milieuagentschap (EEA). Negen op de tien stadsbesturen zetten in op bomen, groendaken en waterpartijen als buffer tegen overstromingen en hitte.

INHEEMSE VOLKEREN

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-stam op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.

ONDERWIJS

Na de pandemie moeten opnieuw verschillende landen in Azië en Afrika de scholen sluiten. De oorzaak is dit keer extreme hitte, die onderwijs onmogelijk maakt.

KLIMAATTOP

VN-klimaatbaas Simon Stiell hoopt dat de volgende klimaattoppen het met veel minder bezoekers kunnen stellen. De laatste top in Dubai was een recordeditie met bijna 84.000 deelnemers.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo