Nieuwsagentschap

VN breiden online leerprogramma uit naar kinderen in lockdown

CORONACRISIS
Alle nieuws

Meer nieuws

LUCHTVERVUILING

Steenkoolcentrales in de Balkan houden zich niet aan de wettelijke limieten voor luchtvervuiling en hebben zo op drie jaar tijd 12.000 overlijdens veroorzaakt, waarvan minstens de helft in de EU. “In 2020 was de uitstoot van schadelijk zwaveldioxide van 18 kolencentrales in de regio tweeënhalf keer zo hoog als alle 221 kolencentrales in de EU samen”, stelt een nieuw rapport.

ENERGIE

Stroomproducent ContourGlobal ziet af van de bouw van een steenkoolcentrale van 500 megawatt in Kosovo. Het is al het derde steenkoolproject in de regio dat is geannuleerd in amper zes maanden tijd.

BALKAN/EU

Anti-Europese gevoelens zitten in de lift in verschillende Balkanlanden, die een toetreding tot de Europese Unie jarenlang bovenaan hun politieke lijstje staan hadden. De aanhoudende economische malaise, falende strijd tegen de corruptie en een politieke impasse liggen aan de basis.

KOSOVO

Hoe komen de Kosovaarse premier Hasim Thaci en veel andere politici in de piepjonge staat aan de luxueuze villa's waarin ze wonen? De vraag doet de ronde op het internet, ongrijpbaar voor de beleidsmakers die de traditionele media in Kosovo aan de leiband doen lopen. Websites en blogs over politiek en corruptie blijken erg populair in de aanloop naar de verkiezingen van 12 december.

ONDERWIJS

Na de pandemie moeten opnieuw verschillende landen in Azië en Afrika de scholen sluiten. De oorzaak is dit keer extreme hitte, die onderwijs onmogelijk maakt.

FIETSEN

Sinds de voorstelling op een fietsbeurs begin dit jaar hebben al drie gemeenten in Vlaanderen een fietswasstraat geopend. “Vlaanderen houdt van propere fietsen”, zegt organisatie VeloWash.

ZORGPLICHT

De Europese parlementsleden hebben gisteren het licht op groen gezet voor een wet die bindende zorg verplicht voor de werknemers en het milieu in de volledige waardeketen van grote bedrijven die op ons grondgebied actief zijn. De wet werd gestemd op de elfde verjaardag van de ramp in een kledingfabriek in Bangladesh waarbij meer dan duizend mensen het leven lieten.

MENSENRECHTEN

Steeds meer overheden gooien de internationale rechtsorde overboord en artificiële intelligentie biedt een vruchtbare bodem voor racisme, discriminatie en verdeeldheid. Dat zijn de voornaamste conclusies van het jaarrapport van Amnesty International.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo