Nieuwsagentschap

SDG 4: Onderwijs

GEZONDHEID

Psychologie en neurowetenschap tonen aan dat lezen tal van voordelen biedt voor ons brein en emotionele welzijn. Om meer mensen aan het lezen te krijgen, moeten de voordelen van lezen beter worden gecommuniceerd, schrijven hoogleraars María J. García-Rubio en Ana Merino.

AFGHANISTAN

Een meerderheid van de ondervraagde Afghanen in een internetpoll steunt de rechten van vrouwen. Vaders zijn vooral pro vrouwenrechten als ze aan hun dochters denken.

ONDERWIJS

In 2022 en 2023 waren er zesduizend aanvallen op het onderwijs, een stijging met bijna 20 procent tegenover de twee jaar ervoor. Ruim tienduizend studenten, leerkrachten en academici raakten daarbij gewond of gedood.

ECONOMIE

Wereldwijd stoppen 250 miljoen meisjes en jongens vroegtijdig met school of hebben ze geen toegang tot onderwijs, blijkt uit cijfers van de Unesco. Dat kost de wereldeconomie zo’n 10.000 miljard dollar per jaar.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

ONDERWIJS

Afrikaanse regeringen investeren niet genoeg in onderwijs. Slechts 1 op de 5 landen op het continent trekt voldoende middelen uit om kwaliteitsvol onderwijs mogelijk te maken. Meer dan honderd miljoen kinderen gaan er ook niet naar school.

ECONOMIE

De economische groei in de wereld zal voor het eerst in drie jaar stabiliseren, voorspelt de Wereldbank. Maar voor vier op de vijf wereldburgers is de groei nu minder groot dan in het decennium vóór covid-19.

ZIMBABWE

Ondernemende Zimbabwanen springen op de trend van de madenkweek. De larve van de zwarte soldatenvlieg is razendsnel gekweekt en biedt een goedkoop en eiwitrijk alternatief voor diervoeder én ruimt meteen ook massa’s organisch afval op.

PANAMA

Panama heeft alle bewoners van een laaggelegen eiland geëvacueerd naar het vasteland, waar ze nieuwe huizen krijgen. Het zijn de eerste officiële klimaatvluchtelingen van het land.

SOEDAN

De aanvallen op scholen en onderwijsinstellingen in Soedan zijn verviervoudigd sinds het begin van het conflict in april vorig jaar. De meeste scholen in het land zijn nu gesloten, en ngo’s waarschuwen voor een diepe onderwijscrisis in het land.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo