Tussen 2013 en 2023 zijn in het Congobekken maar liefst 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds, dat werk samenbrengt van honderden wetenschappers.
Vier planten die door gorilla’s in Gabon worden gegeten en ook worden gebruikt door lokale traditionele genezers, blijken antibacteriële eigenschappen te bezitten.
In bossen waar hout op verantwoorde wijze wordt geoogst leven veel meer grote bedreigde zoogdieren dan in bossen zonder certificering. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
In Equatoriaal-Guinea zijn negen mensen overleden nadat ze besmet zijn geraakt met het dodelijke marburgvirus, een verwant van het ebolavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie roept een spoedberaad bijeen om de aanpak van de uitbraak te bespreken.
Het Afghaanse Taliban-regime verbiedt meisjes en vrouwen om medisch onderwijs te volgen. Zo verdwijnt niet alleen een van de laatste mogelijkheden op onderwijs voor vrouwen, maar ook op medische zorg.
Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
Voor de aanleg van een zonnepark op een landgoed in El Salvador moeten bomen en mensen wijken. De goedkope, hernieuwbare energie zou dienen om bitcoins te mijnen, een stokpaardje van de Salvadoraanse president.
Burgers verjagen was een moedwillige strategie van het Syrische regime om de controle te herwinnen in de voorsteden van Damascus. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit van Exeter.