Nieuwsagentschap

77

BIODIVERSITEIT

In bossen waar hout op verantwoorde wijze wordt geoogst leven veel meer grote bedreigde zoogdieren dan in bossen zonder certificering. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

GEZONDHEID

In Equatoriaal-Guinea zijn negen mensen overleden nadat ze besmet zijn geraakt met het dodelijke marburgvirus, een verwant van het ebolavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie roept een spoedberaad bijeen om de aanpak van de uitbraak te bespreken.

AFRIKA

De gezonde levensverwachting van Afrikanen is met gemiddeld tien jaar gestegen sinds het jaar 2000. De levensverwachting in Afrika als regio is daarmee de grootste stijger ter wereld.

ONTBOSSING

De Europese vraag naar rubber is de belangrijkste motor voor de ontbossing in West- en Centraal-Afrika. Dat blijkt uit analyse van satellietbeelden. 

ECOLOGIE

De inheemse bevolking van de oerwouden van Gabon heeft meer kennis van planten en dieren dan in de academische literatuur bekend is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat ecologen in Gabon hebben uitgevoerd.
 

HANDEL IN WILDE DIEREN

Nigeria heeft op tien jaar tijd een explosie gezien in de illegale export van schubdieren naar Oost-Azië. Omdat Aziatische soorten zeldzaam geworden zijn, kijkt de zwarte markt nu richting Afrika. 

BOSSEN

Suriname en andere bosrijke landen willen dat de internationale gemeenschap zich meer bewust wordt van de belangrijke rol die bomen spelen in de strijd tegen klimaatverandering. De wereld mag daar best wat voor betalen, vinden ze.

GABON

De poging tot een staatsgreep in Gabon vorige week kwam voor velen als een verrassing. Het Afrikaanse land is economisch sterk en relatief stabiel. Toch waren er enkele signalen, zeggen Clayton Besaw en Jonathan Powell van de University of Central Florida.

DIERENHANDEL

Aziatische arbeiders die in Afrika werken, smokkelen schubdieren Afrika uit. Dat hebben Britse onderzoekers ontdekt. Schubdieren zijn de meest gesmokkelde diersoort ter wereld.

AFRIKA

Een nieuw platform moet de samenwerking tussen organisaties die strijden tegen de criminele handel in wilde dieren en planten versterken. Het werd deze week gelanceerd in vier Centraal-Afrikaanse landen en is gevormd naar Europees voorbeeld.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo