Nieuwsagentschap

Waar wetenschappers al jaren voor vrezen: rode vuurmier zet voet aan grond in Italië

INVASIEVE SOORTEN
Alle nieuws

Meer nieuws

SOMALIË

In 2011 vielen Somalische Piraten nog honderden schepen aan en dreigden ze de wereldeconomie te ontwrichten. In de jaren daarop deemsterde het probleem helemaal weg, schrijft Peter Viggo Jakobsen. Kan de wereld dat succes ook in andere crises herhalen?

ENERGIE

De wereldwijde vraag naar fossiele brandstoffen zal nog voor 2030 beginnen dalen. Dat zegt Fatih Birol, baas van het Internationaal Energieagentschap.

VROUWENRECHTEN

Hoewel China het éénkindbeleid al jaren geleden heeft afgevoerd, heerst er in de Chinese maatschappij nog een sterke voorkeur voor zonen. Als gevolg daarvan worden jonge vrouwen vaak uitgebuit en misbruikt binnen hun eigen gezin of schoonfamilie, schrijft Chih-Ling Liu, docent Marketing aan de Universiteit van Lancaster die onderzoek deed naar het thema.

GEZONDHEID

Luchtvervuiling blijft een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid ter wereld, blijkt uit nieuwe cijfers. De impact is sterk geconcentreerd in Azië en Afrika. Een gemiddelde inwoner van Delhi verliest er zelfs twaalf jaar van zijn of haar leven aan.

LUCHTVAART

Vandaag publiceren meer dan 75 organisaties een open brief waarin ze nationale en Europese beleidsmakers oproepen om privévliegtuigen te verbieden en frequent vliegen te belasten.

INDIA

De paarse gloed van rijen lavendelplanten siert Bijbehara, een gehucht in de Indiase regio Kasjmir. De klimaatverandering heeft deze plek onvoorspelbare regens, hittegolven en ernstige waterschaarste gebracht, maar daar hebben de plaatselijke boeren een antwoord op gevonden: de lavendelkweek is hun nieuwe manier van overleven.

VOEDSELZEKERHEID

Wortels, knolgewassen en bananen zijn nog niet op grote schaal ingeburgerd in Afrika. Nochtans hebben ze alle potentieel in huis om het continent een voedselzekere toekomst te bezorgen, zegt Hugo Campos, kweekspecialist en onderzoeksdirecteur bij het Internationaal Aardappelcentrum.

WATER

Ingenieurs aan het MIT hebben een apparaat ontwikkeld dat gebruik maakt van de zon en draaikolken om zeewater drinkbaar te maken. Dat vermijdt een aantal van de problemen bij bestaande systemen, en zou zelfs bijzonder goedkoop water produceren.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo