Nieuwsagentschap

Van geen water naar veel te veel: Oost-Afrika is epicentrum van de klimaatcrisis

AFRIKA
Alle nieuws

Meer nieuws

WATER

Tegen 2050 zullen vrouwen in ontwikkelingslanden gemiddeld een derde meer tijd verliezen aan water halen, blijkt uit een studie in Nature. In sommige delen van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië kan die tijd zelfs verdubbelen.

CONFLICT

Sinds 1946 hebben er nooit meer conflicten gewoed op aarde dan vandaag. De laatste drie jaar waren die op de koop toe gewelddadiger dan ooit. Dat stelt het Noorse onderzoeksinstituut Prio.

MALARIA

Djibouti heeft genetisch gemodificeerde muggen uitgezet om de malariamug te bestrijden die het land teistert.

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

KLIMAAT

Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.

 

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

LUCHTVAART

Om de uitstoot van de luchtvaart aan banden te leggen, lijken groene vliegtuigbrandstoffen de enige mogelijkheid op korte termijn. De keuze van het gewas en de plek waar het wordt geteeld spelen daarbij een grote rol, blijkt uit een nieuwe studie.

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo