Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.
Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.
In het Zuid-Aziatische land Bhutan zijn bij een telling 134 sneeuwluipaarden waargenomen. Dat zijn er 40 procent meer dan in 2016, met dank aan beschermingsmaatregelen van de overheid en milieuorganisaties.
De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Langs de ene kant wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Tegelijk vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.
Stikstofvervuiling heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar kan ook onze gezondheid rechtstreeks beïnvloeden. Een teveel aan stikstof doet graslanden tot zes keer meer stuifmeel produceren, en dat is ook nog eens krachtiger, blijkt uit onderzoek van KU Leuven en Sciensano.
Wereldwijd dringt steeds meer zout zeewater binnen in rivieren. Gebieden met veel droogte en lage rivierstanden zullen de komende decennia steeds zouter worden, stelt nieuw onderzoek in Nature.
Van een brommende vlieg zien we misschien niet meteen het nut in, maar we onderschatten de dieren, blijkt uit Brits onderzoek. Veel soorten vliegen migreren over grote afstanden, en spelen zo een cruciale rol voor mens en natuur.
In de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren zijn vorig jaar 38.063 wilde dieren binnengebracht. Egels staat met stip op nummer één.