Het voorbije jaar was er niet alleen eentje van klimaatrampen, toenemende vervuiling en verdwijnende natuur. Er waren ook hoopgevende ontwikkelingen en ronduit historische doorbraken op het vlak van milieu en klimaat. We zetten de vijf grootste op een rij.
In het Canadese Montreal beginnen deze week internationale onderhandelingen over een wereldwijd verdrag om de natuur te beschermen. Het speerpunt van die onderhandelingen is “30x30”: tegen 2030 ten minste 30 procent van het land en de oceanen beschermen. Maar dat is complexer dan het klinkt.
Terwijl Europa zich schrap zet voor een harde winter als gevolg van de wereldwijde energiecrisis, begint Griekenland aan een bijzonder ambitieus energieproject. Het land sluit zijn elektriciteitsnet aan op dat van Egypte.
COP27 heeft mooie stappen gezet in de richting van een schadefonds voor arme landen die getroffen worden door de gevolgen van de klimaatverandering. Concrete maatregelen om de opwarming af te remmen heeft de klimaattop echter niet opgeleverd, en dat heeft ernstige gevolgen voor de wereld zegt het Wereldnatuurfonds (WWF).
Kritisch denken schiet tekort om informatie en desinformatie van elkaar te scheiden op het internet, schrijven een filosoof, twee cognitieve wetenschappers en een onderwijswetenschapper. We moeten leren om “kritisch te negeren”, en dat kan best al op school.
Illegaal verhandelde geneesmiddelen maken elk jaar bijna 500.000 slachtoffers in Afrika ten zuiden van de Sahara. Dat blijkt uit cijfers van de Drugs- en Misdaadafdeling van de VN (UNODC).
Schakers, zelfs grootmeesters, maken meer fouten op toernooien waar de luchtkwaliteit slechter is. Dat blijkt uit een vergelijking van hun zetten en de luchtkwaliteit in de zaal.
Vertegenwoordigers van twaalf Afrikaanse landen zijn formeel: tegen 2030 mag geen enkel kind nog besmet geraken met hiv. Vandaag sterft er nog elke vijf minuten ergens ter wereld een kind aan de gevolgen van aids.