Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.
In 2022 en 2023 waren er zesduizend aanvallen op het onderwijs, een stijging met bijna 20 procent tegenover de twee jaar ervoor. Ruim tienduizend studenten, leerkrachten en academici raakten daarbij gewond of gedood.
Het West-Afrikaanse land Burkina Faso staat voor de tweede keer bovenaan de lijst van meest vergeten humanitaire crises die elk jaar wordt samengesteld door de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De hele Centrale Sahelregio staat in de top 5.
Djibouti heeft genetisch gemodificeerde muggen uitgezet om de malariamug te bestrijden die het land teistert.
Menselijke voorouders zoals de Australopithecus aten heel weinig tot geen vlees, stelt nieuw onderzoek in Science. Dat blijkt uit een analyse van tandglazuur.
Ondanks toenemende druk blijft het wereldwijde vertrouwen in wetenschappers groot, blijkt uit onderzoek in 68 landen. Ruim de helft van de respondenten pleit voor een grotere rol voor wetenschappers in het beleid.
Invasieve soorten glippen ongemerkt Europa binnen in grote ladingen snijbloemen en potplanten. De handel in sierplanten groeit snel en er zijn dringend strengere regels nodig om de risico’s voor onze landbouw en gezondheid te beperken, stelt Brits onderzoek.
Het brein van vrouwelijke en mannelijke baby’s verschilt al bij de geboorte op zes belangrijke punten. Dat blijkt uit een studie van het Onderzoekscentrum voor Autisme aan de Universiteit van Cambridge.