De bosbranden dit jaar in Canada hebben niet alleen lokaal, maar wereldwijd ernstige gevolgen gehad voor de luchtkwaliteit. Nieuw onderzoek toont aan dat het volledige noordelijk halfrond, inclusief Europa en China getroffen werd.
De nieuwe satelliet “Vanguard” is zo precies dat hij de CO2-uitstoot van individuele energiecentrales en fabrieken kan meten. Dat geeft overheden en bedrijven een schat aan informatie om die uitstoot terug te dringen.
Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.
Canadese onderzoekers waarschuwen voor het veilige gevoel dat zonnecrème je kan geven. Uit hun onderzoeken blijkt dat wie smeert, zich vaak onterecht beschermd voelt, en op die manier zelfs meer risico loopt op huidkanker.
Na alle regen in de afgelopen weken zou je het misschien niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op: “Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.”
Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?
Producenten van fossiele brandstoffen moeten nu beslissen of ze inzetten op groene investeringen en de klimaatdoelstellingen, of doorgaan met een gevaarlijke 'business as usual'-strategie. Dat is de opvallend sterke waarschuwing in een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).
Het Amazonewoud is als groene long een buffer tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar door verschillende periodes van extreme droogte in de voorbije jaar stevent het regenwoud steeds sneller af op een gevaarlijk kantelpunt.