Nieuwsagentschap

Elektrische deelauto wordt “rijdende buurtbatterij”

MOBILITEIT
Alle nieuws

Meer nieuws

WATER

De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.  

VISSERIJ

Voor elke verkochte platvis sterven gemiddeld 38 zeedieren in de netten die terug in zee worden geworpen, blijkt uit onderzoek in Nederland. Dat heeft veel te maken met de bodemsleepnetten.

NOORDZEE

Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

INNOVATIE

Vijfhonderd elektrische deelauto’s in Utrecht gaan tijdens de piekuren energie terugleveren aan het net. Zo werken ze als ‘energiebuffer’ om het net stabiel te houden.

ONGELIJKHEID

Bijna vierhonderd extreem rijke mensen uit meer dan twintig landen vragen zelf in een open brief aan de wereldleiders om anders belast te worden dan nu het geval is. Intussen blijkt ook dat twee derde van de miljonairs zich zorgen maken over de invloed van de superrijken op het presidentschap van Donald Trump.

WETENSCHAP

Menselijke voorouders zoals de Australopithecus aten heel weinig tot geen vlees, stelt nieuw onderzoek in Science. Dat blijkt uit een analyse van tandglazuur.

KLIMAATVERANDERING

De opwarming van anderhalve graad Celsius is bereikt, dus moet de klimaatwetenschap anders naar de toekomst kijken, schrijft klimaatexpert Aditi Mukherji. Als auteur bij het IPCC steekt ze ook een hand in eigen boezem: “De tijd om inzichten te leveren is voorbij, nu is bruikbare, bewezen en toekomstgerichte wetenschap nodig die de weg effent naar effectief handelen.”

GENDER

Laat meisjes en jongens onderhandelen over een bonus of loonsverhoging, en de jongens blijken significant vaker meer te vragen. Nieuw onderzoek toont aan dat dat vaak gebaseerd is op een overschatting van het eigen kunnen bij mannen en dit genderverschil al vroeg in het leven tot uiting komt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo