De luchtverontreiniging in Europa ligt nog steeds ver boven het niveau dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als aanvaardbaar omschrijft. De gezondheidsgevolgen zijn niet mis te verstaan: minstens 325.000 te voorkomen sterfgevallen in de Europese Unie.
Rivierdelta’s wereldwijd staan onder druk, en lang niet alleen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie van 49 grote riviermondingen over de hele wereld. In veel gevallen vormen bevolkingsgroei en slecht milieubeheer een nog grotere bedreiging.
Zieke planten hebben een ingenieus systeem waarop ze een beroep kunnen doen als ze getroffen worden door ziekte zoals een infectie: ze beïnvloeden de bacteriën in de bodem zo, dat nakomelingen geen last van ziekteverwekkers ondervinden. De nieuwe kennis kan leiden tot minder afhankelijkheid van pesticiden.
In Europa zijn 'verborgen bomen' goed voor maar liefst een miljard ton aan extra biomassa. Het zijn bomen in steden en landelijke gebieden die eerder niet meegerekend werden in inventarisaties omdat ze niet in een bos groeien.
Duizenden Palestijnen die in Israël werkten zijn sinds de start van de oorlog in Gaza hun baan verloren. Israëlische bedrijven willen dat de regering dat gat opvult met werknemers uit landen als India en Sri Lanka, maar dat kan op lange termijn de druppel zijn voor de al breekbare Palestijnse economie.
Dit jaar zijn er tot november al meer gevallen van dengue geregistreerd dan in de afgelopen vijf jaren. Extreem weer en de klimaatverandering spelen de muggen die de ziekte verspreiden in de kaart.
Wie een veganistisch dieet volgt merkt al na enkele weken een verbetering van de cardiovasculaire gezondheid. Dat blijkt uit een Stanford-experiment met 22 identieke tweelingen.
Sinds de Israëlische bombardementen en blokkade is er in de Gazastrook een nijpend tekort aan alles, van medicijnen, dekens, eten en drinken, tot brandstof. De Rafah-grens tussen Egypte en de Gazastrook is de enige plek waar de broodnodige hulpgoederen voor Palestijnen naar binnen kunnen.