Nieuwsagentschap

165

KLIMAAT

Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italien Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.

TECHNOLOGIE

Een langdurige studie bij een kwart miljoen mensen concludeert dat er geen verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en het risico op hersentumoren. Lange tijd heerste daar twijfel over.

RUIMTEVAART

Nederland start met de bouw van satellieten die erg precies kunnen detecteren op welke plaatsen ter wereld CO2 en methaan vrijkomen.

LUCHTVAART

De Nederlandse luchthaven van Schiphol, een van de vijf grootste in Europa, heeft laten onderzoeken hoe de CO2-uitstoot in de luchtvaart kan worden teruggedrongen. Het rapport, dat maatregelen voorstelt zoals een wereldwijde tax op kerosine, is gepubliceerd op de website van Schiphol.

KLIMAATZAAK

Het Nederlandse Milieudefensie is een proces gestart tegen grootbank ING, omdat die haar investeringsbeleid niet genoeg in lijn brengt met het Klimaatakkoord van Parijs. Eerder won de milieuorganisatie al een gelijkaardige zaak tegen Shell.

VERKIEZINGEN

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft politiek analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan vier miljard mensen in meer dan veertig landen naar de stembus gaan. Zal de democratie deze lakmoesproef doorstaan?

KLIMAAT

Acht inwoners van Bonaire hebben een rechtszaak aangespannen tegen hun eigen overheid in Nederland. Bonaire is een bijzondere Nederlandse gemeente, maar de overheid in Den Haag doet niet genoeg om de Caribische Nederlanders te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis, zeggen ze.

MIGRATIE

De Europese Unie heeft haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten, betogen twee Spaanse onderzoekers. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven ze.    

MENTAAL WELZIJN

Jongeren blijven steeds langer thuis wonen, al is dat vaak noodgedwongen. Voor hun mentale welzijn is het niet altijd bevorderlijk, blijkt uit onderzoek.

LUCHTVERVUILING

De luchtverontreiniging in Europa ligt nog steeds ver boven het niveau dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als aanvaardbaar omschrijft. De gezondheidsgevolgen zijn niet mis te verstaan: minstens 325.000 te voorkomen sterfgevallen in de Europese Unie.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo