Bezorgdheden over menstruatiearmoede hebben in de hele wereld geleid tot protest tegen de zogeheten ‘tampontaks’. Toch moeten veel vrouwen nog steeds btw betalen op maandverband.
De illegale visserij op garnalen en tonijn voor de kusten van Kenia, Madagaskar, Mozambique, Zuid-Afrika en Tanzania kost de landen handenvol geld. Onderzoek door het Wereldnatuurfonds (WWF) spreekt van een totaal verlies van 142,8 miljoen dollar per jaar.
Kwetsbare landen zoals Malawi hebben vandaag een plan van aanpak nodig om zich te weren tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Ze kunnen niet wachten tot er over compenserende maatregelen voor hun verliezen wordt onderhandeld op een volgende klimaattop.
In steden over de hele wereld hebben steeds minder mensen toegang tot water. Anders dan je misschien zou denken, is deze watercrisis volgens nieuw onderzoek eerder gelinkt met sociale ongelijkheid dan met de opwarming van de aarde. “Rijke mensen verkwisten water voor hun zwembaden, arme mensen hebben niet eens een kraantje.”
Een beperkte hittegolf in vochtige gebieden kan veel meer schade aanrichten dan veel hogere temperaturen in een drogere regio. Klimatologen Alan Thomas Kennedy-Asser, Dann Mitchell en Eunice Lo leggen uit hoe dat komt.
Het Europees Parlement heeft de Textielstrategie goedgekeurd in een stemming. Maar liefst zeshonderd parlementsleden scharen zich zo achter de ambitie om fast fashion de wereld uit te helpen.
Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) en satellietbeelden kan de tool 'Africa Agriculture Watch' oogsten in Afrika voorspellen. “Hiermee kunnen we de schade van klimaatverandering en andere crises helpen beperken”, zeggen de Afrikaanse ontwikkelaars.
In alle provincies van Sri Lanka daalt de honger. Het land klautert daarmee stilaan uit een diepe voedselcrisis, maar er blijven nog hardnekkige hotspots.