Rook uit bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in Nature. De enorme bosbranden in Australië in 2020 hebben het gat boven Antarctica met 10 procent doen groeien.
Het zee-ijs op Antarctica mat op 21 februari amper 1,79 miljoen vierkante kilometer - het laagste cijfer sinds de start van de metingen.
Het is een beruchte chemische stof en het valt met bakken uit de lucht. Wetenschappers uit Zweden en Zwitserland hebben ontdekt dat ook ons regenwater vol PFAS zit. Zelfs de sneeuw in Antarctica ontsnapt niet aan de “forever chemicals”.
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Hamburg heeft rond Antarctica grote scholen zuidelijke vinvissen ontdekt. De soort herstelt zich opvallend goed, na bijna te zijn uitgeroeid door de industriële walvisvangst.
Bijenkorven bieden een schat aan informatie over steden en de gezondheid van hun inwoners. Dat blijkt uit dna-analyse van het afval onderaan korven in onder meer Venetië, New York en Tokio.
Een internationaal team van onderzoekers heeft een algoritme ontwikkeld om artsen met beperkte middelen te helpen tuberculose bij kinderen vast te stellen en de juiste behandeling te kiezen.
Mensen met een lange geschiedenis van psychische stoornissen zoals depressie of angststoornissen zijn fysiek ouder dan hun werkelijke leeftijd. Dat blijkt uit Brits onderzoek van biomarkers in hun bloed.
Klimaatverandering zorgt voor een toename van infecties door vleesetende bacteriën. Nieuw Brits onderzoek toont aan dat het aantal infecties van slechts één bacterie op dertig jaar tijd acht keer is toegenomen.