Nieuwsagentschap

Europa verwijdert recordaantal oude dammen en laat rivieren weer stromen

RIVIEREN
Alle nieuws

Meer nieuws

DWANGARBEID

Dwangarbeid in de visserij is een groeiend en wereldwijd probleem. Vooral mannen uit het Globale Zuiden worden verleid met een vast contract en een aantrekkelijk loon, maar eens ze aan het werk zijn blijken de omstandigheden een pak minder rooskleurig, en bovendien is er vaak geen weg terug.

VROUWENRECHTEN

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. “We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan”, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.

INNOVATIE

Een team van Schotse en Ierse wetenschappers onderzoekt of whisky mogelijk is zonder fossiele meststoffen. Ze testen meststoffen met bacteriën, gist en algen, om zeker te zijn dat die geen gevolgen hebben voor de wereldberoemde smaak.

KLIMAATVERANDERING

Europa warmt tweemaal sneller op dan als het globaal gemiddelde, de zomer van 2022 was de warmste ooit gemeten en de extreme temperaturen hebben meer dan 16.000 dodelijke slachtoffers geëist. Ziedaar de toestand van het klimaat in Europa vorig jaar.

OVERSTROMINGEN

Europese landen moeten zich beter voorbereiden op overstromingen, waarschuwt het Europees Milieuagentschap (EEA) in een rapport. Niet alleen komen overstromingen steeds vaker voor, ze brengen ook heel wat gezondheidsrisico’s met zich mee.

VOEDSELCRISIS

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting negen miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo