Nieuwsagentschap

Jonge boompjes overleven beter in natuurlijke bossen

BOSSEN
Alle nieuws

Meer nieuws

MYANMAR

Drie jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie. Myanmar-kenners Adam Simpson en Nicholas Farrelly maken een stand van zaken op en blikken vooruit.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

WERELDHANDEL

De internationale scheepvaart is een nauwkeurig afgestemde machine van zeevaartroutes en toeleveringsketens. Verstoringen in de doorgangen van mondiale vaarroutes kan die machine danig ontregelen, zoals we nu zien bij de aanvallen van de Jemenitische Houthi-strijdkrachten op schepen in de Rode Zee.

TECHNOLOGIE

Bitcoin en andere cryptomunten hebben niet alleen een enorme CO2-afdruk, maar ook een grote impact op water- en landgebruik in veel landen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de VN.

KLIMAAT

Een enquête van de Britse krant The Guardian onder 380 vooraanstaande klimaatwetenschappers levert ontnuchterende resultaten op. Amper 1 op de 20 gelooft nog in het meest optimistische scenario - toch moet de wereld blijven strijden tegen elke fractie opwarming. 

KLIMAATVERANDERING

April was de elfde maand op rij met de warmste temperaturen die ooit zijn gemeten voor de tijd van het jaar. Dat meldt de Europese klimaatdienst Copernicus

KLIMAAT

Niet enkel in de kurkdroge bossen in Zuid-Europa of de Verenigde Staten nemen bosbranden snel toe. In de vochtige tropische wouden in West- en Centraal-Afrika zijn ze in achttien jaar tijd verdubbeld. 
 

AI

Artificiële intelligentie (AI) door je medisch dossier laten gaan om te zien of er een ongediagnosticeerde ziekte kan gedetecteerd worden: het klinkt misschien eng. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers werkt het wel. “Hoe vroeger je een diagnose krijgt, hoe meer kans op overleven”, stellen ze.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo