Nieuwsagentschap

208

OORLOG

Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is voor oorlog, geweld en vervolging is het hoogste in tien jaar, blijkt uit nieuwe VN-cijfers. Het enige lichtpuntje is een toename van de terugkeer, met name naar Syrië.

VLUCHTELINGEN

Oorlogen en aanvallen op burgers zullen de komende twee jaar naar schatting 6,7 miljoen mensen uit hun huizen verdrijven, volgens prognoses op basis van artificiële intelligentie. Tegelijk is er steeds minder geld om aan de groeiende humanitaire noden te voldoen.

GENETICA

Geweld laat nog generaties lang sporen na in de genen. Dat hebben onderzoekers vastgesteld bij de nakomelingen van Syrische vluchtelingen in Jordanië.

LUCHTVAART

De wereldwijde CO2-uitstoot door de luchtvaart is in 2023 met 1 procent gestegen. De reden: de langere routes die vliegtuigen moesten nemen om het Russische luchtruim te vermijden.

SYRIË

Verwoeste huizen en het ontbreken van essentiële voorzieningen zijn de belangrijkste obstakels voor gevluchte Syriërs om, na de val van Assad, terug te keren naar hun thuisland. Dat stelt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) vast na onderzoek in het land.

TURKIJE

Een kwart van de kinderen die twee jaar geleden hun huis hebben verloren bij de aardbevingen in Turkije, verblijft nog steeds in een tijdelijk onderkomen. Ook de toegang tot basisbehoeften en onderwijs verlopen moeilijk.

MENSENRECHTEN

2024 heeft niet alleen de opmars getoond van autoritarisme, repressie en gewapende conflicten, maar ook de moed van mensen en landen die het aandurven om zich te verzetten. Dat zegt Human Rights Watch bij de publicatie van zijn jaarraport.

SYRIË

Na 54 jaar bewind met harde hand van de Assads, staat Syrië nu op een tweesprong. Mehmet Ozalp, hoogleraar Islamitische Studies aan de Charles Sturt University in Australië ziet vier prioriteiten om een nieuwe oorlog te voorkomen.

SYRIË

Burgers verjagen was een moedwillige strategie van het Syrische regime om de controle te herwinnen in de voorsteden van Damascus. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universiteit van Exeter.

OORLOG/PSYCHOLOGIE

Kinderen die in oorlogsgebied wonen krijgen niet enkel te kampen met mentale klachten, ze vertonen ook biologische veranderingen in hun genetische informatie. Dat blijkt uit nieuw baanbrekend onderzoek bij vluchtelingenkinderen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo