Van kamikazetermieten is bekend dat oudere werksters zich laten ‘ontploffen’ wanneer de kolonie in gevaar is. Hoe dat werkt en wat die blauwe kristallen op hun rug precies zijn, bleef jarenlang een raadsel. Nu komt de structuurbiologie met antwoorden.
Drie jaar nadat veertien regeringen in Latijns-Amerika hebben beloofd om de jaguar te beschermen zijn er nog maar weinig vorderingen gemaakt. Natuurbehoudsorganisaties sporen de landen nu aan om hun belofte na te komen.
De covid-19-pandemie slaat hard toe bij de inheemse bevolking van het Amazonewoud en de Gran Chaco. Dat zegt de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR). De VN-instantie is zeer bezorgd.
Goudmijnen tasten het Amazonewoud zo zwaar aan dat het amper herstelt. Het kan daardoor aanzienlijk minder CO2 opslaan, zeggen onderzoekers.
Stikstofvervuiling heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar kan ook onze gezondheid rechtstreeks beïnvloeden. Een teveel aan stikstof doet graslanden tot zes keer meer stuifmeel produceren, en dat is ook nog eens krachtiger, blijkt uit onderzoek van KU Leuven en Sciensano.
Wereldwijd dringt steeds meer zout zeewater binnen in rivieren. Gebieden met veel droogte en lage rivierstanden zullen de komende decennia steeds zouter worden, stelt nieuw onderzoek in Nature.
Van een brommende vlieg zien we misschien niet meteen het nut in, maar we onderschatten de dieren, blijkt uit Brits onderzoek. Veel soorten vliegen migreren over grote afstanden, en spelen zo een cruciale rol voor mens en natuur.
In de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren zijn vorig jaar 38.063 wilde dieren binnengebracht. Egels staat met stip op nummer één.