Steden als New York, Amsterdam, Buenos Aires of Sydney kampen met een groot gebrek aan bladerdek, blijkt uit onderzoek in Nature Communications. Er zijn vaak wel bomen geplant, maar die zijn te jong of kunnen niet voldoende groeien.
Deze week woont goodwill-ambassadeur Mauro Colagreco de VN-biodiversiteitstop (COP16) bij. Wie is deze vaandeldrager van de circulaire gastronomie, die voedsel en natuur weer op één lijn wil brengen?
In Italië werden recent enkele sterfgevallen toegeschreven aan een beet van de mediterrane vioolspin. Moeten we ons op reis naar de Middellandse Zee zorgen maken? Helemaal niet, schrijft Rick Visser, hoogleraar Biologie aan de Universiteit van Málaga.
Argentinië gaat door een diepe economische crisis, deels het gevolg van de radicale besparingsmaatregelen van de ultrarechtse president Javier Milei. Ruim tien maanden na zijn aantreden wachten de meeste Argentijnen nog op de beloofde beterschap.
IJsland heeft de walvisjacht opnieuw geopend. Tot 2029 mogen er vierhonderd vinvissen per jaar worden afgeslacht.
Recycling van grondstoffen uit batterijen kan tegen 2030 tot een kwart van de nieuwe elektrische auto's in Europa ondersteunen, zegt milieukoepel Transport & Environment (T&E). De EU en het Verenigd Koninkrijk dreigen de boot echter te missen omdat veel lokale recyclingprojecten niet levensvatbaar zijn zonder steun.
Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Chinese wetenschappers hebben een filter ontwikkeld op basis van katoen en het rugschild van inktvissen, die tot 99,9 procent van microplastics uit water zuivert. Ze hopen dat het concept kan worden opgeschaald voor gebruik in de realiteit.