In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen.
Ondanks de verbeten strijd van feministische groepen en mensenrechtenorganisaties tegen de zeer strenge anti-abortuswetten, blijft het grootste deel van Centraal-Amerika vrouwen opsluiten voor het onderbreken van hun zwangerschap.
Grote tabaksbedrijven zien tijdens de pandemie hun kans schoon om zichzelf en hun producten aan te prijzen bij kwetsbare overheden. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat overheidsbeïnvloeding door de tabakslobby onderzocht in 80 landen.
De afgelopen zes jaar zijn meer dan drieduizend lgbtq+-personen vermoord in tien Latijns-Amerikaanse landen, zo blijkt uit het rapport “Vooroordelen kennen geen grenzen”, dat een netwerk van maatschappelijke organisaties gisteren, op International Lesbian Gay Bisexua
De rijke diversiteit van het dieren- en plantenrijk staat onder druk maar krijgt nu hulp uit onverwachte hoek: artificiële intelligentie (AI) kan de ontdekking van nieuwe soorten helpen versnellen.
Microplastics maken bacteriën resistent tegen meerdere soorten antibiotica, blijkt uit experimenten aan de Universiteit van Boston. Dat is vooral zorgwekkend voor mensen in dichtbevolkte, verarmde gebieden zoals vluchtelingenkampen, waar weggegooid plastic zich ophoopt en bacteriële infecties zich gemakkelijk verspreiden.
De wolvenpopulaties in Europa zijn in tien jaar tijd met bijna 60 procent gegroeid, blijkt uit nieuwe cijfers. De impact op de veeteelt blijft relatief klein.
De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. “De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.”