Vervuiling met PFAS blijft in Afrika vaak onder de radar maar is er net zo urgent als in industrielanden. Dat schrijven de onderzoekers Patrick Ssebugere, Ashirafu Miiro and Oghenekaro Nelson Odume. Ze pleiten voor scherpere regelgeving, handhaving en aangepast onderzoek naar methoden om de chemicaliën te verwijderen.
Israël is de zesde inval in Libanon gestart sinds 1978. Vanessa Newby, assistent-hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, schetst de tijdlijn van wat een oneindig conflict lijkt.
Honderden Tunesiërs zitten de facto levenslange gevangenisstraffen uit omdat ze ongedekte cheques hebben uitgeschreven, zegt Human Rights Watch (HRW). Volgens de Tunesische wetgeving is dat een vorm van fraude, maar vaak gaat het gewoon om mensen die hun schuld niet konden afbetalen.
Uit onderzoek van het gerenommeerde Peace Research Institute Oslo (PRIO) blijkt dat voorlichtingscampagnes die waarschuwen voor de risico’s van illegale migratie zelden de wens om te vertrekken doen afnemen. In plaats daarvan hebben ze vaak het tegenovergestelde effect.
Voor elke verkochte platvis sterven gemiddeld 38 zeedieren in de netten die terug in zee worden geworpen, blijkt uit onderzoek in Nederland. Dat heeft veel te maken met de bodemsleepnetten.
De komende 25 jaar worden doorslaggevend voor de armste landen ter wereld, zegt de Wereldbank. Ze trappelen al jaren ter plaatse, maar mede door de energietransitie duiken er nu kansen op.
Goed nieuws voor wie een elektrische auto bezit: de batterij kan tot 40 procent langer meegaan dan de verwachte levensduur, zegt de Universiteit van Stanford. Doorsnee gebruik is veel zachter voor de batterij dan de labotests die de levensduur inschatten.
Chinese wetenschappers hebben een filter ontwikkeld op basis van katoen en het rugschild van inktvissen, die tot 99,9 procent van microplastics uit water zuivert. Ze hopen dat het concept kan worden opgeschaald voor gebruik in de realiteit.