Belgen krijgen steeds minder ruimte om zich vrij te uiten, te betogen en zich maatschappelijk te engageren. Dat is de opvallende conclusie in het jaarverslag van het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). “Het recht op betogen staat onder druk”, klinkt het ook bij Amnesty International Vlaanderen.
Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.
Eén op de vijf teken die in Vlaamse tuinen wordt gevonden, kan de ziekte van Lyme veroorzaken, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen. “Checken op teken na het spelen in de tuin is een goed idee”
In Vlaanderen sterven elk jaar duizenden vogels omdat ze te pletter vliegen tegen ramen in huizen en andere gebouwen. Vogelbescherming Vlaanderen lanceert een campagne om burgers aan te zetten hun ramen meer zichtbaar te maken. De birdpen, een tekenpen met inkt die enkel voor vogels zichtbaar is, doet het werk.
Drie maanden na het mislukken van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas staat het opvangsysteem in Gaza op de rand van de afgrond, zeggen hulporganisaties. Er staan onder meer tienduizenden tenten klaar, maar ze mogen Gaza niet binnen.
Aan het huidige tempo zal het koolstofbudget om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius al zijn opgebruikt, blijkt uit nieuw onderzoek waar ook de VUB aan meewerkte.
Als de bombardementen op Iran het regime kunnen doen vallen, is de kans klein dat er een democratie voor in de plaats komt, schrijft Midden-Oostenexpert Andrew Thomas van de Deakin University. Een nog meer bedreigende macht zou het vacuüm kunnen vullen.
Waarom zijn er zoveel verschillende soorten dieren en planten? Onderzoek onder leiding van de UAntwerpen en de Universiteit van Cambridge brengt het antwoord op die fundamentele vraag in de biologie dichterbij.