Slecht nieuws voor wie houdt van blauwe bessen in de fruitsla: de populaire blueberries zijn bedreigd door een schimmelziekte die zich vanuit de VS naar de hele wereld verspreidt.
Enorme vulkanische uitbarstingen in India worden al jarenlang genoemd als een mogelijke oorzaak voor het uitsterven van de dinosauriërs. Maar was de boosdoener niet een meteoriet die 66 miljoen jaar geleden insloeg op aarde? Klimaatwetenschappers hebben dat nu voor eens en altijd uitgeklaard.
We gaan er makkelijk van uit dat ouderen een hoger risico lopen om te sterven door extreme hitte naarmate de aarde opwarmt. Maar nieuw onderzoek in Mexico situeert hittedoden vooral bij jongvolwassenen, mensen waarvan je zou verwachten dat ze het best bestand zijn tegen hitte.
Een Mexicaans team bouwt een nieuw reservaat waar de iconische monarchvlinder kan overwinteren nu zijn historische plek te warm dreigt te worden. “We helpen de vlinder een handje bij zijn migratie.”
Kleinere vissoorten eten verlaagt de blootstelling aan kwik, blijkt uit nieuw onderzoek. En ook het milieu vaart er wel bij, want de soorten zijn minder kwetsbaar voor overbevissing.
De ontwerpbegroting van de Arizona-partijen voorziet in een daling van een kwart van de federale uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen.
De gevolgen van het presidentschap van Trump op het klimaat zullen wereldwijd zichtbaar zijn, stelt klimaatwetenschapper Wim Thiery. Trumps recente presidentiële handtekeningen zijn goed voor de uitstoot van vier miljard ton extra CO2.
De opwarming van anderhalve graad Celsius is bereikt, dus moet de klimaatwetenschap anders naar de toekomst kijken, schrijft klimaatexpert Aditi Mukherji. Als auteur bij het IPCC steekt ze ook een hand in eigen boezem: “De tijd om inzichten te leveren is voorbij, nu is bruikbare, bewezen en toekomstgerichte wetenschap nodig die de weg effent naar effectief handelen.”