Ruim driekwart van het aardoppervlak is tussen 1990 en 2020 structureel droger geworden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het VN-Verdrag tegen Woestijnvorming (UNCCD).
Als we de hoeveelheid suiker in ons dieet terugschroeven, kunnen we met het ontstane ‘overschot’ eiwitten aanmaken als vleesvervanger. Een win-win voor onze gezondheid en het milieu dus, schrijven hoogleraar Paul Behrens (Universiteit van Oxford) en onderzoeker Alon Shepon (Universiteit van Tel Aviv).
Braziliaanse onderzoekers hebben een nieuwe tool ontwikkeld om te achterhalen waar illegaal gekapt hout precies vandaan komt. Met chemische analyse kunnen ze bepalen in welke bodem de boom zijn wortels had
In Italië werden recent enkele sterfgevallen toegeschreven aan een beet van de mediterrane vioolspin. Moeten we ons op reis naar de Middellandse Zee zorgen maken? Helemaal niet, schrijft Rick Visser, hoogleraar Biologie aan de Universiteit van Málaga.
Chinese wetenschappers hebben een filter ontwikkeld op basis van katoen en het rugschild van inktvissen, die tot 99,9 procent van microplastics uit water zuivert. Ze hopen dat het concept kan worden opgeschaald voor gebruik in de realiteit.
Zes op de tien rivieren in Europa overschrijden de drempel voor PFOS-vervuiling. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA).
Het is steeds duidelijker dat vlees en zuivel vervangen essentieel is om te vermijden dat de klimaatverandering ontspoort. Maar waardoor moeten we ze dan vervangen? Peulvruchten zijn de allround-kampioen, schrijft Marco Springmann, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford, die de alternatieven onderzocht. Ze presteren goed op voedingswaarde, gezondheid, milieu én kostprijs.
Ruim driekwart van het aardoppervlak is tussen 1990 en 2020 structureel droger geworden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het VN-Verdrag tegen Woestijnvorming (UNCCD).