Nieuwsagentschap

Rijke Nederlanders vervuilen het meest maar krijgen hoogste klimaatpremies

ENERGIETRANSITIE
Alle nieuws

Meer nieuws

WATER

De ongeziene overstromingen die we dit jaar hebben gezien in Spanje zijn een voorbode van wat nog zal komen, zegt Paul Hudson, hoogleraar Geografie aan de universiteit van Leiden. Maar gelukkig zijn er beproefde methodes om het gevaar sterk te beperken, schrijft hij.  

VISSERIJ

Voor elke verkochte platvis sterven gemiddeld 38 zeedieren in de netten die terug in zee worden geworpen, blijkt uit onderzoek in Nederland. Dat heeft veel te maken met de bodemsleepnetten.

NOORDZEE

Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

INNOVATIE

Vijfhonderd elektrische deelauto’s in Utrecht gaan tijdens de piekuren energie terugleveren aan het net. Zo werken ze als ‘energiebuffer’ om het net stabiel te houden.

KLIMAAT

Op zijn eerste dag als president van de Verenigde Staten heeft Donald Trump formeel kennis gegeven van de terugtrekking van zijn land uit het Klimaatakkoord van Parijs. Gezien de omstandigheden is dat misschien zelfs wel goed nieuws, schrijft Rebekkah Markey-Towler, expert Internationaal Recht aan de Universiteit van Melbourne

KLIMAAT

De gevolgen van het presidentschap van Trump op het klimaat zullen wereldwijd zichtbaar zijn, stelt klimaatwetenschapper Wim Thiery. Trumps recente presidentiële handtekeningen zijn goed voor de uitstoot van vier miljard ton extra CO2.

ENERGIE

Er gaapt een enorme kloof tussen de beloften en de praktijk wat groene waterstof betreft. Van de meer dan duizend aangekondigde projecten is amper 1 op de 10 met succes gerealiseerd.

KLIMAATVERANDERING

Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo