De grootste steden ter wereld krijgen steeds vaker te maken met zowel droogte als grote overstromingen. Europese steden komen opvallend kwetsbaar uit nieuw onderzoek.
Grote landen spenderen meer oppervlakte aan golfterreinen dan aan wind- of zonneparken, blijkt uit onderzoek in Environmental Research Communications.
Zonneparken trekken meer vogels aan dan de omliggende akkers. Een boost voor het vogelleven, en dan vooral voor bedreigde soorten, blijkt uit onderzoek in Groot-Brittannië. Voorwaarde is wel dat de parken ecologisch worden beheerd.
De herintroductie van de wolf in Schotland zou de enorme bossen van weleer kunnen doen terugkeren, stelt nieuw onderzoek. En die bossen kunnen jaarlijks een miljoen ton CO2 opslaan.
Polen, Litouwen, Letland en Estland kondigen aan dat ze zich willen terugtrekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. “Een schrijnende minachting voor menselijk lijden”, zegt Handicap International.
Angst voor een overstroming in de eigen regio is reëel voor meer dan één op de vier Vlamingen, blijkt uit een enquête door de ngo Join For Water in aanloop naar Wereldwaterdag (zaterdag). Vlamingen gaan ook steeds bewuster om met water.
Microplastics maken bacteriën resistent tegen meerdere soorten antibiotica, blijkt uit experimenten aan de Universiteit van Boston. Dat is vooral zorgwekkend voor mensen in dichtbevolkte, verarmde gebieden zoals vluchtelingenkampen, waar weggegooid plastic zich ophoopt en bacteriële infecties zich gemakkelijk verspreiden.
Oorlogen en aanvallen op burgers zullen de komende twee jaar naar schatting 6,7 miljoen mensen uit hun huizen verdrijven, volgens prognoses op basis van artificiële intelligentie. Tegelijk is er steeds minder geld om aan de groeiende humanitaire noden te voldoen.