Nieuwsagentschap

Het klimaat redden via Zoom: niet vanzelfsprekend

CORONACRISIS
Alle nieuws

Meer nieuws

VROUWENRECHTEN

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen. 

DISCRIMINATIE

De lockdownmaatregelen tijdens de pandemie troffen gemarginaliseerde groepen zoals sekswerkers, druggebruikers en daklozen onevenredig hard, stelt nieuw onderzoek door Amnesty International. Ze werden vaker beboet, gearresteerd en blootgesteld aan discriminatie en mensenrechtenschendingen.

KORAAL

Nu klimaatverandering koraalriffen over de hele wereld bedreigt, hebben natuurbeschermers in Latijns-Amerika een onverwachte bondgenoot gevonden voor behoud van het rif: de verzekeringssector.

CORONACRISIS

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zet haar schouders onder acht onderzoeksprojecten die de relatie tussen de coronacrisis en het milieu onderzoeken. Alle projecten zullen daarbij intensief gebruik maken van satellietbeelden en -metingen.

GEZONDHEID

Meer dan 70 procent van alle werknemers in de wereld zullen tijdens hun carrière blootgesteld worden aan extreme hitte. Maar ook pesticidevergiftiging en bepaalde kankers worden gelinkt aan de klimaatcrisis, waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

MOBILITEIT

De elektrische auto blijft records breken, met dit jaar al een verkoop van wereldwijd 17 miljoen exemplaren. Maar liefst één op de vijf verkochte auto’s was elektrisch de voorbije maanden. De trend zal de auto-industrie ingrijpend veranderen en het olieverbruik sterk terugdringen, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

KLIMAATVERANDERING

Toendra’s ondergaan veranderingen door de opwarming van de aarde. De mos- en grasrijke gebieden zijn traditioneel een belangrijke koolstofput, maar ze veranderen stilaan in een bron van CO2-uitstoot, waarschuwt nieuw onderzoek in Nature.

ZINKENDE STEDEN

Zo’n 270 miljoen Chinezen, een derde van de stedelijke bevolking, wonen in zinkende steden die de strijd tegen de stijgende zeespiegel verliezen. Door bouwwoede en grondwaterwinning zakken deze stedelijke centra elk jaar een beetje meer, waardoor ze steeds sneller overstromen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo