Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.
Amper 3 procent van het defensiebudget van de groep van zeven rijkste industrielanden (G7) is genoeg om honger de wereld uit te helpen. Dat zegt Oxfam in een nieuwe analyse.
De voedselsystemen in de wereld bieden enorme kansen om de uitstoot te verminderen, besluit de Wereldbank in een lijvig rapport. Zelfs met bestaande technologieën kan de uitstoot van broeikasgassen met bijna een derde naar beneden - zonder hoge kosten.
De lidstaten van de VN onderhandelen deze week in het Canadese Ottawa over een verdrag om een einde te maken aan de toenemende plasticvervuiling. Elk jaar wordt nu meer dan 400 miljoen ton plastic afval geproduceerd.
Onderzoek in China wijst uit dat virussen die mensen kunnen besmetten welig tieren in pelsdierhouderijen met nertsen, wasbeerhonden en vossen. Wetenschappers roepen op tot meer voorzichtigheid.
Vier planten die door gorilla’s in Gabon worden gegeten en ook worden gebruikt door lokale traditionele genezers, blijken antibacteriële eigenschappen te bezitten.
Dat steden heter zijn dan het omliggende platteland, is al langer bekend als het "hitte-eilandeffect". Nu hebben wetenschappers ook een gelijkaardig wereldwijd effect aangetoond voor neerslag
Van kamikazetermieten is bekend dat oudere werksters zich laten ‘ontploffen’ wanneer de kolonie in gevaar is. Hoe dat werkt en wat die blauwe kristallen op hun rug precies zijn, bleef jarenlang een raadsel. Nu komt de structuurbiologie met antwoorden.