Nieuwsagentschap

Zwitserland zet geo-engineering op VN-agenda

GEO-ENGINEERING
Alle nieuws

Meer nieuws

INNOVATIE

Twee dagen onafgebroken rijden - of 2800 kilometer op één tank. Het levert een nieuwe waterstoftrein een vermelding op in Guinness World Records, maar het toont vooral hoe veelbelovend waterstof is treinverkeer.

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

GLETSJERS

Zelfs in een scenario waarbij we de opwarming van de aarde volledig stoppen, zal meer dan een derde van het ijs in de Europese Alpen tegen 2050 verdwijnen. Doen we gewoon verder zoals nu, zal de helft van het ijsvolume verloren gaan. Dat berekenden Zwitserse en Franse wetenschappers.

KLIMAATVERANDERING

Een klimaat dat warmer wordt zal ook invloed hebben op de stabiliteit van bergen, concludeert een internationaal team van onderzoekers. Zij keken naar het verleden om te kunnen inschatten wat de gevaren van loskomende stenen zijn voor bergsporters, wegen en spoorwegen.

GEZONDHEID

Eiwitten in het bloed kunnen kanker 'voorspellen', meer dan zeven jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Dat blijkt uit twee Britse studies in Nature.

INNOVATIE

Zwitserse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om bijzonder hoge temperaturen te behalen met zonne-energie. Voor de productie van cement en staal biedt deze zogenaamde ‘thermische val’ een veel schoner alternatief dan steenkool of olie.

GEZONDHEID

Van de kinderen die via keizersnede geboren worden, vertoont 12 procent geen reactie op een eerste mazalenprik. Bij kinderen die vaginaal geboren worden, is dat maar 5 procent. De kinderen hebben dus een tweede mazelenprik nodig om het immuunsysteem te activeren.

KLIMAAT

Een enquête van de Britse krant The Guardian onder 380 vooraanstaande klimaatwetenschappers levert ontnuchterende resultaten op. Amper 1 op de 20 gelooft nog in het meest optimistische scenario - toch moet de wereld blijven strijden tegen elke fractie opwarming. 

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo