Nieuwsagentschap

Servië en Litouwen strijden om voorzitterschap VN

VN
Alle nieuws

Meer nieuws

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

GEZONDHEID

Uit een nieuw WHO-rapport blijkt dat de wereld niet op schema ligt om de doelstelling te behalen om de zoutinname tegen 2025 drastisch te verminderen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door beleid dat de zoutinname tot een gezond niveau kan terugbrengen.

MOERASSEN

De teloorgang van watergebieden wereldwijd valt beter mee dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek. In Europa, de VS en China is het probleem wel erg groot, en de overblijvende gebieden moeten dringend beschermd worden om de klimaatdoelen binnen bereik te houden.

GEOPOLITIEK

Tot 8500 Amerikaanse militairen zouden binnenkort in Oost-Europa gestationeerd kunnen worden. Daarmee wordt de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het continent versterkt, voor het eerst sinds de Koude Oorlog. 

BIODIVERSITEIT

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.

HANDEL IN MINERALEN

De wereldwijde nood aan schone energie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan mineralen die nodig zijn voor het maken van zonnepanelen en batterijen.

HOMORECHTEN

Het Iraakse parlement keurde zaterdag een wet goed waardoor relaties met mensen van hetzelfde geslacht en transgenderpersonen strafbaar worden met tot vijftien jaar cel. De beslissing kan op veel tegenwind rekenen van mensenrechtenorganisaties en beleidsmakers wereldwijd.

KLIMAATTOP

VN-klimaatbaas Simon Stiell hoopt dat de volgende klimaattoppen het met veel minder bezoekers kunnen stellen. De laatste top in Dubai was een recordeditie met bijna 84.000 deelnemers.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo