Nieuwsagentschap

Zuid-Soedan slaagt er niet in seksueel geweld uit conflict te houden

ZUID-SOEDAN
Alle nieuws

Meer nieuws

SOEDAN

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.

SOEDAN

De Soedanese strijdkrachten hebben de voorbij maanden steeds vaker het onderspit moeten delven tegen de Rapid Support Forces. Dat is voor een deel het gevolg van enkele politieke misrekeningen van de voorbije jaren, schrijft Harry Verhoeven, onderzoeker aan het Center on Global Energy Policy van Columbia University.

SOEDAN

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt dat minstens 25 miljoen mensen in Soedan, Zuid-Soedan en Tsjaad te kampen hebben met honger en ondervoeding. Door de burgeroorlog worden de buurlanden overspoeld met vluchtelingen en krijgen hulporganisaties voedsel niet op de plaatsen waar het nodig is.

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

ZORG

Woonzorgcentra die erin slagen om ‘familiale relaties’ op te bouwen tussen de bewoners en het personeel, scoren beter op welzijn voor de bewoners en voor het personeel zelf. Dat concludeert een studie door de Universiteit van Leeds.

LUCHTVAART

Europese lagekostenmaatschappijen als Ryanair en Wizz Air vervuilden in 2023 meer dan ooit. Ze stoten nu aanzienlijk meer uit dan tijdens de piek voor de coronapandemie.

GEZONDHEID

Wetenschappers van de universiteit hebben een AI-strategie ontwikkeld om een middel te identificeren in de strijd tegen de ziekte van Parkinson. De aanpak is niet alleen tien keer sneller dan conventioneel onderzoek, maar ook duizend keer goedkoper.

EU

Bepaalde pesticiden die verboden zijn in de Europese Unie (EU) worden toch nog uitgevoerd naar andere continenten. Een stop van die export zal geen negatieve invloed hebben op de economie in Europa. Tot die conclusie komt een rapport in opdracht van een coalitie van middenveldorganisaties.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo